fbpx

26-10-20 Myrna FeuerstakeDe noodzaak van meertalig onderwijs VVTO

Meertalig onderwijs in jouw school(organisatie)?

 

Interessante Masterclass waarin de relatie tussen wetenschap en onderwijspraktijk centraal staat!

Ook als schoolleider en/of bestuurder zal het je vast niet ontgaan zijn: de Engelse taal wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Steeds meer websites zijn alleen nog in het Engels te lezen. In winkels in de grote steden word je vooral geholpen door Engels sprekende medewerkers en steeds meer studies worden in de Engelse taal gegeven.

In eigen regio is het besluit van de Universiteit Twente waar vanaf januari 2020 alleen nog maar Engels met elkaar gecommuniceerd wordt, een voorbeeld van de ontwikkelingen die we hierin zien. Wat we hier ook van vinden: het is geen trend die overwaait. Dus laten we ‘m serieus nemen. 

Hoe belangrijk is meertalen onderwijs nu eigenlijk voor jonge kinderen? Wat verschaft het hen behalve meer talenkennis? En vanaf welke leeftijd is het zinvol om kinderen naast de Nederlandse taal, ook in een andere taal te onderwijzen? En als je dit dan wilt, welke taal met welke methode sluit dan aan bij jullie onderwijsvisie? En hoe koppel je taalontwikkeling aan andere vakken en projecten? Hoe doe je dat op zo’n manier dat dat uitdagend en haalbaar is? 

Myrna Fauerstake is directeur van Earlybird in Rotterdam, hét expertisecentrum voor meertalig onderwijs in Nederland. 

Gedurende haar interactieve sessie gaat ze dieper in op de mogelijkheden voor jouw school. Er is volop gelegenheid met elkaar te sparren over de manier waarop meertalig onderwijs in jouw school is in te bedden.  

Samen met haar team begeleidt zij al 15 jaar basisscholen bij het invoeren van onder andere vroeg Engels, heeft Earlybird een uniek programma voor peuters, werken zij samen met uitgevers en zijn zij betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. In samenwerking met landelijke partners ondersteunen zij basisscholen en kinderdagverblijven in heel Nederland.

Na deze sessie in Stadshuys053 kan het team van EarlyBird jouw school op verschillende manieren begeleiden op het gebied van wereldburgerschap. Maatwerk is daarbij het uitgangspunt. 

Kies je voor deze sessie dan zal het jou veel inzichten opleveren over meertalig onderwijs in relatie tot de ontwikkelingen in onze internationale samenleving. 

www.earlybirdie.nl