fbpx

Claire BoonstraWaarom onderwijsvernieuwing?

Waarom doen we wat we doen in het onderwijs? En is dat nog goed? En zo niet, wat moet er dan anders? 

De voortdurende en oplopende spanningen in het onderwijs – met als symptomen het lerarentekort, de werkdruk, de thuiszitters, de ongemotiveerde leerlingen en de groeiende kansenongelijkheid – leggen een dieper liggend vraagstuk bloot: het onderwijssysteem doet mensen tekort. Vanuit veel onderwijsorganisaties is er de roep het onderwijssysteem op de schop te gooien.

Keer op keer stelt Claire zichzelf en anderen de “waarom” en de “waartoe” vraag. Dit om een ​​gemeenschappelijke basis te leggen voor krachtige transformatie.

Claire Boonstra is van origine pionier in de technologie. Enkele jaren geleden heeft zij haar corporate baan opgezegd om actief bij te dragen aan de transformatie van het onderwijs. En niet zonder succes. Zij inspireert en infecteert inmiddels een groot onderwijspubliek.  

 We moeten terug naar de vraag: ‘Waarom doen we wat we doen?

 * Waarom zijn er jaarklassen?

* Waarom is er een splitsing tussen PO en VO?

 * Waarom een centraal eindexamen? 

 In onder andere deze vraagstukken bijt zij zich graag vast samen met mensen uit het werkveld. 

 Om op die manier een beweging te krijgen die professionals bewust maakt en transformatie mogelijk. 

“We hebben het huidige systeem met z’n allen in de loop van de tijd zo laten ontstaan uit onze hang naar controleerbaarheid, beheersbaarheid en efficiëntie. Het mag niet fout gaan; we willen het allemaal kunnen meten, volgen, verantwoorden en vergelijken. Maar daarin hebben we de factor ‘mens’ grotendeels verloren laten gaan. Dat moeten we dus met elkaar zien te herstellen”. 

Haar non-profit organisatie Operation Education (http://operation.education) stelt educatieve leiders via een krachtig netwerk in staat om te veranderen in change-makers die verantwoordelijkheid nemen voor het veranderen van het onderwijssysteem.

Claire is ontwikkelaar van de serie “Onderwijsvragen” en oprichtster van “Expeditie Leiderschap”.

Ze is co-auteur van het “Het Onderwijsvragenboek” dat gelanceerd is op 1 oktober 2019.

Dit boek zit uiteraard in jouw goodie-bag na afloop van haar boeiende en interactieve sessie waarin ze vast en zeker meer dan één “waarom” vraag zal stellen.

Zorg dat je erbij bent!

http://operation.education